Як Різдвяний піст лікує самотність?

Читай також

  • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
  • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
  • #НазустрічРіздву. День 40. 24 грудня. Пастирі, які стали «Ангелами»
        • Як Різдвяний піст лікує самотність?

          Про очікування, істинну любов і те, чим особливий Різдвяний піст читайте далі.

          Старий Завіт повниться історіями очікування. Довгими роками сподівань жила Анна, допоки не народила Самуїла. Ізраїльтяни 70 років чекали у вигнанні, перш ніж змогли повернутися на Батьківщину. Століттями чекав єврейський народ на обіцяного Месію.

          Різдвяний піст – це період, коли ми нагадуємо собі та ближнім про важливість і святість очікування. Наше життя так само повниться сподіваннями та надіями: ми чекаємо стосунків, аби зцілити дух; часом вбачаємо у коханні нагоду навернути у віру; чекаємо на дитину у прагненні знайти умиротворення; відчути благословенний спокій.

          Деякі очікування – визначені. Ми знаємо, де фінішна пряма. Точніше – «коли». Співбесіда на роботі, випускний іспит чи День народження – ці події відбудуться незалежно від того, будемо ми готові чи ні. Такі очікування можуть викликати різні емоції: від гострої радості до занепокоєння і жалю. Однак, що б ми не відчували, точно знаємо: очікування врешті скінчиться.

          Діва Марія переживала «визначене очікування», коли Архангел Гавриїл сповістив їй радісну звістку. Марія знала, що через дев’ять місяців вона народить дитину, і ця подія ознаменує завершення її сподівань.

          Однак інші сподівання є невизначеними.

          Для багатьох синонім «очікування» – «самотність». «Довгі роки я молила Господа, аби зустріти побожного чоловіка. Не тільки тому, що жадала кохання. Мені доводилось бачити, як пари у щасливих шлюбах вдосконалювалися – разом і окремо теж. Чоловік і дружина здатні досягнути більше у любові, служінні та возвеличенні Господа. Мої роки очікування були періодом без впевненої фінішної прямої, без обіцянки «так» і навіть без визначеного «ні». Іноді я сповнювалася благоговінням, покладаючись цілком на Провидіння; а часом приходив відчай. Коли я відчувала самотність особливо гостро, то перечитувала раз за разом біблійну історію Анни Пророчиці», – пише Браяна Девіт на християнському порталі.

          Довгі роки Пророчиця Анна вимолювала дітей: споглядала, як її чоловік виховує дітей від інших дружин, коли власна утроба залишалася пустою. Аж допоки не почула Господнього «так» і назвала його Самуїл. Очікування на сина тривало роками. І хоч бажання Анни врешті сповнилися, її історія є чудовим прикладом: Плани Господа не завжди збігаються з нашими.

          Ми знаємо цю історію, але чи взяли з неї щось для себе? Як поводимося, коли наші молитви залишаються без відповіді?

          Різдвяний піст – якраз добрий привід замислитися про це. Господь не обіцяв сповнення кожного нашого бажання – великого чи малого. Однак він обіцяв набагато більше – заповівши світу Себе.

          Ми більше не самотні. Ми більше не безпритульні. З нами Господь.

          Вірити та цілком покладатися на Бога, навіть тоді, коли він випробовує нас очікуванням – одне з головних випробувань для християнина.

          Різдвяний піст – це час для поглиблення нашої довіри Господу; час для утвердження в думці: «Ми не отримуємо здійснення всіх бажань не з жорстокості, а з любові Божої, яку не можемо в повній мірі осягнути на цьому відтинку шляху».

           

          Переклад Ірини Яремчук

           

          Читай також

        • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
        • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
        • #НазустрічРіздву. День 40. 24 грудня. Пастирі, які стали «Ангелами»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)